top of page
Blog: Blog2

Ressenya Farts CCCB-Pedrera

  • ajimenez5
  • 5 dic 2019
  • 5 Min. de lectura

FEMINISMES!

INTRODUCCIÓ DE LES AUTORES:


L’exposició de "L’Avantguarda Feminista dels anys 70, Obres de la VERBUND COLLECTION, Viena"  destaca les fites de l’avantguarda feminista que, a la dècada dels setanta, va reescriure el cànon de la història de l’art. Mostra més de 200 obres de 73 artistes (totes dones) com ara Cindy Sherman, Helena Almeida, Ana Mendieta, Judy Chicago, VALIE EXPORT, Birgit Jürgenssen, Ketty La Rocca, ORLAN, Gina Pane, Martha Rosler o Martha Wilson. A més de vuit artistes locals: Pilar Aymerich, Eugènia Balcells, Mari Chordà, Marisa González, Eulàlia Grau, Fina Miralles, Àngels Ribé i Dorothée Selz.

Coreografies del gènere:

També, presenta l’obra de les artistes Cabello/Carceller, Lúa Coderch, Lucía Egaña, Nuria Güell, ideadestroyingmuros, María Llopis, Jesús Martínez Oliva, Julia Montilla, O.R.G.I.A, Daniela Ortiz, Linda Porn, María Ruido, Anna Irina Russell i Txe Roimeser, Mireia Sallarès, Toxic Lesbian i Eulàlia Valldosera.



INTRODUCCIÓ:​


FEMINISMES! és una exposició que reuneix les exposicions "L’Avantguarda Feminista dels anys 70, Obres de la VERBUND COLLECTION, Viena" i "Coreografies del gènere", a més d’un extens programa d’activitats per posar de manifest el diàleg, les continuïtats i les ruptures entre el feminisme radical dels anys setanta i els feminismes actuals.


CONTEXT HISTÓRIC:


Els anys setanta van marcar un punt d’inflexió en el moviment feminista. Una nova generació va irrompre en la vida pública per capgirar el món i sacsejar l’ordre simbòlic establert a través de múltiples pràctiques i representacions culturals. L’art que va sorgir llavors fou trencador, tant per l’ús dels llenguatges i les formes com pel seu desafiament de les construccions de gènere, la reivindicació del dret a decidir sobre el propi cos i la denúncia de les violències masclistes, o el descobriment crucial que el que és personal també és polític.

L’explosió de llibertat i creativitat del feminisme dels setanta ha estat una font d’inspiració constant per als feminismes actuals, que han esclatat en una riquesa i pluralitat sense precedents, però també per a molts altres moviments d’emancipació col·lectiva. En el context actual d’auge del conservadorisme i de regressió dels drets, el projecte FEMINISMES! vol reivindicar l’aportació cabdal de les lluites per la igualtat i la diversitat dels feminismes que han canviat definitivament la nostra manera d’entendre el món.



CENTRE DE CULTURA CONTEMPORÀNIA(CCCB):


El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (també conegut per les seves sigles CCCB) és un centre cultural situat al Raval de Barcelona. És un espai per a la creació, la investigació, la divulgació i el debat de la cultura contemporània, on les arts visuals, la literatura, la filosofia, el cinema, la música i les arts escèniques s'interconnecten en un programa interdisciplinari.

Un dels seus objectius és vincular el món acadèmic amb la creació i la ciutadania. Per fer-ho, organitza i produeix exposicions, debats, festivals, concerts, cicles de cinema, cursos, conferències, i fomenta la creació a partir de les noves tecnologies i llenguatges, intentant generar debat, pensament i reflexió al voltant de la cultura contemporània, la ciutat i l'espai públic com també sobre els temes que vertebren l'actualitat.


A L'EXPOSICIÓ:


Aquesta exposició ha estat exposada al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i consta d’un espai de documentació que completa el recorregut un espai que presenta documentació històrica i un apartat sobre còmic i feminisme, "El cos i el conflicte", comissariat per Marika Vila, amb obres originals de Montse Clavé, Laura Pérez Vernetti Núria Pompeia, Mariel Soria i Marika Vila.

Gabriele Schor és la comissària de "L’avantguarda feminista dels anys setanta. Obres de la COL·LECCIÓ VERBUND, Viena" i fundadora i directora de la SAMMLUNG VERBUND Collection, Viena.

Marta Segarra és l’altre comissària de l'exposició "Coreografies del gènere" i catedràtica de Literatura francesa i d’Estudis de gènere a la Universitat de Barcelona i directora de recerca al Laboratoire d’Études de Genre et de Sexualité-LEGS, del Centre National de la Recherche Scientifique francès.

TEMPORALITAT I ACTIVITATS DE L’EXPOSICIÓ

L’exposició FEMINISMES! ha estat del 19 de juliol de 2019 i estarà fins al 5 de gener de 2020 al CCCB i el seu horari és de dimarts a diumenge de 11:00 hores del matí fins a les 20:00 hores del vespre. Aquesta exposició consta de diferents activitats com per exemple les visites comentades o en grup incloses en el preu.

ANÀLISI DE LES OBRES:


"L’Avantguarda Feminista dels anys 70. Obres de la VERBUND COLLECTION, Viena"

Mitjançant l’ús de llenguatges i tècniques com la fotografia, el cinema, el vídeo, la performance i els happenings, aquestes artistes van desconstruir els condicionants culturals i socials repressius de l’època, així com els mecanismes i automatismes de l’opressió a les dones. Per primera vegada en la història de l’art, les artistes començaven, com a col·lectiu, a prendre la iniciativa en la «representació de la dona» mitjançant la creació d’una pluralitat d’identitats femenines determinades per elles mateixes.

Bill Viola. Miralls de l'invisible

INTRODUCCIÓ DE L'AUTOR

Bill Viola (Nova York, 1951) és un dels artistes més destacats i amb més renom del panorama internacional. Considerat un dels pioners del videoart, utilitza sofisticades tecnologies audiovisuals per explorar i expressar una preocupació constant per la naturalesa de l’ésser humà i la transitorietat de la vida. 

Centrat en qüestions universals com el naixement, la mort, el dolor, la redempció o el pas del temps, el seu treball obre camí als sentits per vehicular sentiments i generar estats d’ànim. En les seves creacions sense paraules la imatge se sent, s’escolta, remou i desvetlla profundes emocions. El moviment alentit i en bucle submergeix l’espectador en un món interior aprofundint en les experiències fonamentals de l’existència per la catarsis de l'anima. Les seves obres, d’una intensitat i una bellesa extraordinàries, són úniques i sempre ens commouen.



INTRODUCCIÓ DE L’EXPOSICIÓ

L’exposició ofereix un ampli recorregut per la trajectòria de l’artista, que ha evolucionat en paral·lel al desenvolupament de la tecnologia del vídeo al llarg dels darrers quaranta anys, i abasta des d’obres significatives dels seus inicis, com The Reflecting Pool (1977-1979), fins a creacions recents com Martyrs (Earth, Air, Fire, Water), un encàrrec fet per la catedral de Saint Paul de Londres, on s’exhibeix de manera permanent des del 2014. 


LOCALITZACIÓ DE L’EXPOSICIÓ


Aquesta exposició de Bill Viola, a més d'estar exposada a  La Pedrera, també ho ha fet al Gran Teatre del Liceu i al Palau de la Música Catalana. La seva ubicació dins La Pedrera és en el pis de la família Milà.

Casa Milà:

La Casa Milà, també coneguda com "La Pedrera", és un edifici modernista que es troba al Passeig de Gràcia de Barcelona, a la cantonada amb el carrer de Provença. Va ser la darrera obra civil dissenyada per Antoni Gaudí i fou construïda entre l'any 1906 i el 1912.

Va ser un encàrrec de l'empresari Pere Milà i Camps i de la seva dona Roser Segimon i Artells, natural de Reus i vídua de l'acabalat indià Josep Guardiola i Grau. En el seu moment fou molt polèmica a causa de les agosarades formes ondulades de la façana de pedra i els ferros forjats retorts que en decoren les balconades i finestres, dissenyats en gran part per Josep Maria Jujol, qui també va projectar alguns dels cels rasos de guix.

Arquitectònicament és considerada una obra innovadora en comptar amb una estructura de columnes i plantes lliures de murs de càrrega. De la mateixa manera, la façana –totalment de pedra– és autoportant, és a dir, no ha de suportar càrregues de les plantes. Un altre element innovador va ser la construcció del garatge soterrat.

L'any 1984 fou declarada Bé Cultural del Patrimoni Mundial per la UNESCO pel seu valor universal excepcional. Des de l'any 2013 és la seu de la Fundació Catalunya La Pedrera, que gestiona les diverses exposicions i activitats que s'hi fan i les visites a l'edifici.


ANÀLISI DE LES OBRES 

​​

Ruta Bill Viola:​

Simultàniament a la presentació d’aquesta mostra a La Pedrera - Casa Milà, i amb el propòsit d’augmentar la irradiació de l’exposició arreu del territori amb la creació d’una xarxa de centres col·laboradors, es presenten alguns dels seus treballs en altres institucions culturals, tant a la ciutat de Barcelona al Palau de la Música Catalana i el Gran Teatre del Liceu com en altres punts del país: el Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona, el Museu de Montserrat, el Museu Episcopal de Vic i PLANTA. Fundació Sorigué. 


Nit Bill Viola:​

El 4 de desembre de 18h a 1h de la matinada es celebrarà a Barcelona la Nit Bill Viola: una nit blanca dedicada a l'artista on La Pedrera, el Palau de la Música Catalana i el Gran Teatre del Liceu obriran de franc les seves portes perquè tothom pugui veure de ininterrompudament l'obra del videoartista. 

 
 
 

Entradas recientes

Ver todo
Treball FArts sortida 2

Renau On esta exposat? Està exposat al Born El Born CCM es un espai històric, un nucli de memòria col·lectiva i un equipament cultural de...

 
 
 

Comments


©2019 por Adria Vilaro Blog. Creada con Wix.com

bottom of page